Няколко красиви женски имена празнуват днес » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Няколко красиви женски имена празнуват днес

Акценти

  • Имен ден празнуват всички, носещи имената Магдалена, Магдалина, Магда, Магдален, Мадлен, Мадлена, Меглена, Миглена, Лина и Лена

Днес, на 22 юли, Православната църква почита паметта на света мироносица и равноапостолна Мария Магдалена.

За родно място на Мария Магдалена е приет град Magdala Nunayya. Името му в превод от иврит означава „колоната на рибарите“.

Мария Магдалена е вярна и предана последователка на Христос, християнска светица, мироноска. Тя споделя неговите страсти до разпятието му и е свидетелка на възкресението му.

Тъй като тя е първата вестителка на Възкресението се приема от хората като сестра на св. Илия. На Мария Магдалена се приписва първия възглас „Христос воскресе!“.

Според историята й възкръсналият Иисус Христос се явил първо на нея, защото тя плачела неутешимо до пещерата.

Вярва се, че точно Мария Магдалена е дала на римския император бяло яйце и му е съобщила, че Христос е възкръснал. Той не й повярвал и казал, че колкото бялото яйце е червено, толкова и Христос е възкръснал. Тогава за миг яйцето се обагрило в червен цвят. От тогава датира и традицията за боядисване на великденските яйца в червено.

Чудотворните мощи на Мария Магдалена се намират в Света гора, Атон.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Магдалена, Магдалина, Магда, Магдален, Мадлен, Мадлена, Меглена, Миглена, Лина и Лена.

 

Сродни публикации