Нужни са допълнителни средства за борба с АЧС » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Нужни са допълнителни средства за борба с АЧС

Акценти

  • У нас потвърдените случаи на заболяването вече са 27 на брой

Оградата по сухопътната ни граница е в добро състояние, но трябва да се предприемат мерки за обеззаразяване.

От началото на тази година расте броят на случаите на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). В тази връзка министърът на земеделието, храните и горите ще поиска допълнително финансиране от правителството, за да бъдат изпълнени превантивните мерки за борба със заразата.  Потвърдените случаи на заболяването вече са 27. Последните са от миналата седмица и са в района на Девня и в Силистренска област.

Миналата година за недопускане разпространението на заболяването от румънски на български животни беше изградена и ограда по сухопътната ни граница със северната ни съседка. Тя е все още здрава и стабилна, а доброто й състояние се поддържа от горските стопанства. Исканите средства ще трябва да послужат за обеззаразяване по границата.

Лошото е, че болестта се разпространява и в Румъния. Там вече има случаи и по сухоземната граница със Сърбия. Потвърдени са случаи на зараза не само при дивите, но и при домашните животни.

С Управителния съвет на частнопрактикуващите ветеринарни лекари вече са изкоментирани мерките, които предстои да бъдат осъществено до два месеца. Изключително важно е да бъдат описани и регистрирани всички домашни прасета, отглеждани в стопанствата тип „заден двор“.

 

Сродни публикации