Нужен е консенсус за изграждането на национална противоградова защита » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Нужен е консенсус за изграждането на национална противоградова защита

Акценти

  • Заради липса на бенефициенти в този програмен период ще останат 35 млн. евро неусвоени средства

Ракетите за противоградова защита са на привършване.

С броени дни разполагат застрахователите, за да дадат становище за дължимите таксите при функционирането на национална противоградова защита. До края на месец юни трябва да стане ясно какви биха били задълженията на земеделските стопани в тази връзка. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева коментира, че едва след това ще може да се продължи дебата по законопроекта, съобщи БНР.

Въпреки всичко дебатът по изграждането на национална противоградова защита ще продължи. Необходимо е да се намери консенсус между всички браншови организации.

Министър Танева обясни още, че ако съществуваше подобно доброволно внасяне на вноски от земеделските производители в Програмата за развитието на селските райони има мярка „управление на риска.“ Заради липса на бенефициенти в този програмен период ще останат 35 млн. евро неусвоени средства.

Вече е подадена информация от Изпълнителната агенция за борба с градушките, че ракетите са на привършване. По тази причина следва да бъдат осигурени допълнителни средства за още ракети. Заради зачестилите валежи и повишената опасност от градушки всяка нощ се провеждат действия за защита.

 

Сродни публикации