Нов фонд за 60 млн. евро ще финансира малки и средни предприятия » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Нов фонд за 60 млн. евро ще финансира малки и средни предприятия

Нов фонд за 60 млн. евро ще осигурява финансиране за малките и средни предприятия в България. Чрез кредити от 2 млн. до 5 млн. лв. компаниите ще могат да разширят или преструктурират своя бизнес или да закупят или изградят нов.

"Малките и средните фирми в България скоро ще могат да се възползват от нов финансов инструмент", заяви след заседанието на Министерския съвет заместник министър-председателят Даниела Бобева.

На заседанието си министрите приеха проект на мандатно споразумение между правителстовото, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и "Джеръми България", което възлага на министъра на икономиката и енергетиката да подпише споразумението за Мецанин фонд, съобщават от правителствената пресслужба.

"Проведохме дълги и ползотворни преговори с Европейската инвестиционна банка, с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Черноморската банка за търговия и развитие. В резултат 40-50 малки и средни фирми ще могат да финансират свои проекти от фонда на Джереми България, представлявано от ЕИФ, ЕБВР и ЧБТР", обясни Бобева.

Средствата във фонда ще са 60 млн. евро. Основната част от фирмите, които ще бъдат кредитирани, са с годишни приходи между 5 млн. евро и 50 млн. евро. Фондът ще отпуска от 2 млн. до 5 млн. лв. за един проект във всички, допустими по програмата, сектори от икономиката, гласи още съобщението.

Ще се осигурява мецанин финансиране за разширяване, покупка, изграждане и преструктуриране на бизнес. Приоритетно ще се финансират сектори с добавена стойност, при които има завършен продукт като проекти в преработващата промишленост, с потенциал за износ и други.

Няма да се финансират стартиращи бизнеси, а само вече съществуващи предприятия, предимно в частния сектор.

По думите на вицепремиера вече са внесени проекти, които чакат финансиране от фонда.

 

За автора

Сродни публикации