Нов случай на АЧС потвърдиха в Плевенско » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Нов случай на АЧС потвърдиха в Плевенско

Акценти

  • Захвърлен труп на умряла домашна свиня е бил открит на границата между община Белене и община Свищов.

Положителна за АЧС се оказа пробата, взета от труп на диво прасе.

С цел предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), през последните дни се извършва активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен. Точно така беше открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене, област Плевен. От Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София (НДНИВМИ) са потвърдили пробите като положителни за АЧС.

Това е първия случай на положително диво прасе в областта.

Захвърлен труп на умряла домашна свиня е бил открит на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново. От него са взети проби за изследване и те също са потвърдени като положителни за вируса на АЧС. Става въпрос за необявена заболеваемост на свине и нерегламентирано изхвърлен труп.

От БАБХ припомнят, че изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

В рамките на засилените проверки с органите на реда в област Плевен, до 10 юли, са регистрирани 7 случая на нелегално изнасяне на месо без документи от инфектираните зони. Повече от 170 кг е откритото конфискувано и унищожено месо.

Вирусът на АЧС е изключително устойчив в околната среда и замърсените продукти, а самото заболяване може да се разпространи изключително бързо.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Необходимо е всички случаи на болни и умрели свине да бъдат докладвани. Отпадъци от свинско месо, продукти и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата. Те задължително трябва да се загробват и местата да се дезинфекцират.

 

Сродни публикации