Нов вид черен трюфел беше открит у нас » Съвети в земеделието

декември 03, 2021

Нов вид черен трюфел беше открит у нас

Акценти

  • Според експерти трюфелите не трябва да бъдат събирани извън сезона им на зреене

При изравянето на трюфелите трябва да се внимава, а дупките след това да се закопават.

Трюфелите са едни от най-скъпите и ароматни гъби. Цените им са различни в зависимост от вида и качеството. При някои екземпляри те могат да достигнат дори четирицифрени суми. У нас и в Гърция беше открит нов вид черен трюфел, съобщи Нова телевизия. Според експерти, той е от много голямо значение за биологичното разнообразие на Балканския полуостров.

Откритието е направено от любителят миколог Моника Славова и колегата й от БАН – Борис Асьов. Събирачи на трюфели са изпратили намерената гъба за изследване от експертите. В рамките на три години те са анализирали трюфела, за да докажат, че този вид е нов за света. Търсенето на подземните гъби обикновено се извършва с помощта на специално обучени кучета.

Моника Славова обяснява, че името на новият трюфел в буквален превод от латински означава „красивоспоров трюфел”. Той се отличава със своята специфична орнаментация. Обикновено по спорите на трюфелите има бодли или мрежа, а при новооткритите гъби има гребени.

Изследванията и изучаването на подземните гъби в Европа вече е с 300 години история. У нас познанията за видовото разнообразие са малко и затова гъбите се вадят едва от около 10-15 години. Само за 4 вида беше съобщено до 2008 г. За последните няколко години работата на миколозите от БАН се е увенчала с успех. Те са съобщили за други 7 вида трюфели и 32 вида подземни гъби.

Как да събираме трюфели равилно?

Сред най-често срещани видове у нас са черният летен и белият трюфел. Те са годни за консумация. Цената им е доста висока, а по тази причина и кандидат събирачите са много. Проблемът при събирането на трюфели е, че не се пазят горските територии. Има терени, които са разкопани и то по начин увреждащ кореновата система на дърветата. Търсачите прибягват до употребата на мотики и всевъзможни остри инструменти.

Според миколозите и у нас трябва да бъде приет закон за опазване на природните богатства. Такъв има в Италия и Франция, тъй като там трюфелите са в изобилие.

Експертите споделят тревогите си, че липсата на такъв закон и ангажимент от страна на събирачите на трюфели може само да доведе до изчезване на гъбите. Необходимо е те да бъдат събирани само в определен период, а не извън сезона им на зреене. Освен това дупките направени за изваждането на трюфелите трябва задължително да бъдат закопавани. Само така ще може да се възстанови мястото, за да продължи да плододава. Не бъдат ли спазвани всички тези особености при събирането на тези деликатесни гъби, то риска от изчезването им сериозно расте.

 

Сродни публикации