Ново огнище на АЧС при домашните свине беше потвърдено във Врачанско » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Ново огнище на АЧС при домашните свине беше потвърдено във Врачанско

Акценти

  • От БАБХ апелират за спазване на правилата за превенция на заболяването

Заразена дива свиня беше открита и в землището на село Дуранкулак.

Ново огнище на Африканска чума при домашните свине беше потвърдено от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). То е констатирано в нерегистрирано лично стопанство в град Мизия, община Мизия, област Враца. В обекта се отглеждат 4 свине. Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. На 15 юли 2019 г. взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на АЧС.

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

В рамките на активния надзор в област Плевен, АЧС бе потвърдено и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен.

Създадени са 3 км предпазна и 10 км надзорна зони. В тях са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Домашните свине в 3 км предпазна зона ще бъдат принудителното умъртвяване по хуманен начин. При евтаназирането и обезвреждането на всички домашни свине ще бъдат спазени изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Стартира засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на ограничение. В населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор.

Нов случай при дива свиня в потвърден и в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

От БАБХ апелират за спазване на правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. АЧС е заболяване с потенциал на бързо разпространение. Вирусът е силно устойчив в околната среда. Той се разпространява чрез заразени свине, замърсено свинско месо и продукти с него или от него, транспортни средства, оборудване и др.

 

Сродни публикации