Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Нови 63 ракетни площадки за борба с градушките ще заработят тази година

През 2018 г. са извършени инвестиции за въвеждане в действие на две нови регионални дирекции включващи два нови командни пункта и 63 нови ракетни площадки при с. Тъжа, област Стара Загора и Хасково.

Това заяви в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарен контрол, предава 24 часа. Министърът допълни още, че те ще заработят от тази година.

По думите му се очаква активният сезон на градушките да започне в края на април или началото на май, като на територията на Стара Загора ще бъдат въведени в експлоатация 25 нови площадки. Над 90 процента от обработваемите земи в областта ще попаднат в обхвата на противоградовата защита.

Според направено социологическо проучване над 80 процента подкрепят да има цялостно покритие на площите срещу градушки. Около 74 процента подкрепят плащането на вноски.

Към момента 199 ракетни площадки за противоградова защита работят под ръководството на девет командни пункта за борба с градушките. Те са разпределени в рамките на осем регионални дирекции. Изпълнителната агенция Борба с градушките осъществява дейности по градозащита на площ 17,2 млн. дка. От тях обработваемите земи са с площ 11,7 млн. дка по данни от 2018 г. Това е близо 30 процента защитени обработваеми площи от общо 38 млн. дка.

След въвеждането на новите площадки защитената територията ще се увеличи с 4,8 млн. дка. От тях обработваемите площи са 2,2 млн. дка.

Румен Порожанов отбеляза, че новият законопроект за превенция от неблагоприятни климатични събития предстои всеки момент да бъде внесен в Народното събрание. И обясни, че в него се предвижда създаване на ново държавно предприятие, правоприемник на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. Като идеята на закона е да защити цялата обработваема площ в страната. Предвижда се това да стане както с държавни средства, така и чрез съфинансиране от страна на земеделските производители, което ще бъде на стойност от 0,75 лв. на декар.

 

Сродни публикации