Нови 50 млн. евро за малък и среден бизнес » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Нови 50 млн. евро за малък и среден бизнес

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна кредитна линия в размер на 50 млн. евро на Уникредит Булбанк. Средствата ще бъдат насочени към финансиране на проекти на малки, средни и средноголеми предприятия от секторите селско стопанство, промишленост и услуги. Тази сума е първият транш от по-голям заем за Уникредит Булбанк, одобрен от европейската институция. Общият му размер е 100 млн. евро, като следващият транш ще бъде усвоен през 2015 г.


Широк спектър

"Тази кредитна линия е много важна, тъй като включва достатъчно широк спектър на приложение, което ще ни позволи да ползваме средствата и в селското стопанство освен в индустрията и в услугите", коментира главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. "Селското стопанство е и ще продължава да бъде един от ключовите сектори за Уникредит Булбанк, в които искаме да се развиваме", допълва главният оперативен директор на финансовата институция Андреа Казини.
 
Кредитите, които Уникредит Булбанк ще отпуска към бизнеса, ще бъдат с максимален размер от 12.5 млн. евро за една компания. Срокът за погасяването им ще е от 2 до 12 години. По думите на Хампарцумян предоставянето на допълнителни възможности за малкия и средния бизнес при преференциални условия е изключително важно за развитието на икономиката на страната чрез въвеждане на иновации и повишаване на конкурентоспособността на компаниите.
 


Траен ангажимент

От своя страна вицепрезидентът на ЕИБ Михай Танасеску също отбеляза, че подобряването на достъпа на малките и средните компании до дългосрочно финансиране е от ключово значение за развитието на икономика. По думите му това е важно от гледна точка на създаването на нови работни места и растеж в страната. "Чрез кредитната си дейност, осъществявана чрез местни банки партньори, към момента ЕИБ има над 240 операции с малки и средни предприятия в България, като сме създали над 4000 работни места", подчерта той.
 
В началото на месеца европейската финансова институция отпусна още 50 млн. евро под формата на кредитна линия за финансиране на малки и средни предприятия на СИБанк. Средствата ще бъдат насочени както за инвестиционни, така и за оборотни заеми.
 
През 2013 г. ЕИБ е отпуснала в България кредитиране на обща стойност 270 млн. евро, което представлява ръст от 48% на годишна база при среден за Европа от 42%. Част от финансирането е било насочено към важни инфраструктурни проекти – като например отпуснатият заем в размер на 50 млн. евро за изпълнението на общия градоустройствен план на София.
 
За изминалата година банката е сключила договори за кредитно посредничество с четири български финансови институции на обща стойност 200 млн. евро, предназначени за кредитиране на малки, средни и средноголеми предприятия. С това общият финансов ангажимент на ЕИБ към малкия и среден бизнес в страната достига 1.07 млрд. евро от 1990 г. насам, отбелязват от институцията.

 

За автора

Сродни публикации