Нови хибриди слънчоглед будят интереса на земеделците » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Нови хибриди слънчоглед будят интереса на земеделците

Акценти

  • Сред първите имитолерантни хибриди е "Енигма", който е подходящ за отглеждане по технологията "Clearfield“

Български хибриди слънчоглед ще бъдат ожънати в Украйна, Русия, Румъния.

Около 250-350 кг/дка се очаква да достигнат средните добиви на слънчоглед тази година. По данни на доцент д-р Галин Георгиев, селекционер по маслодайната култура в Добруджанския земеделски институт, жътвата се очаква да започне в края на август-началото на септември, предаде БТА.

Към момента посевите са във восъчна зрялост, а този месец ще се налеят и ще узреят.

В полетата на Селскостопанската академия повечето от площите са засети с хибриди, създадени в Добруджанския земеделски институт. Причина за това е интересът на арендаторите към слънчогледа.

Според доцент д-р Галин Георгиев в селекционната база край Генерал Тошево се очаква реколта от около 4000 декара със слънчогледови хибриди. От тях производителите ще могат да си закупят семена за посев.

Сред първите имитолерантни хибриди е „Енигма“. Той е подходящ за отглеждане по технологията „Clearfield“. Резистентен е към третиране с препарат, а това влияе върху добивите.

Очаква се през тази стопанска година в Украйна, Русия, Румъния да бъде прибрана реколта и от български хибриди слънчоглед – „Велко“, „Дивна“, „Байкал“, „Свети Георги“ и други.

Прогнозите сочат, че в Добричко тази година ще бъдат ожънати над 717 000 декара със слънчоглед.

 

Сродни публикации