Нови съмнения за зараза с АЧС » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Нови съмнения за зараза с АЧС

Акценти

  • Предвидено е през ден на територията на Държавно ловно стопанство-Тервел да се извършва претърсване за други умрели животни

Втори труп на диво прасе е открит край Тервел

След случая на заразено с АЧС диво прасе край Тервел през изминалата седмица, днес беше съобщено, че е открито второ умряло животно в същия район. Това стана ясно на провелото се извънредно заседание на Епизоотичната комисия в Добрич. Очаква се днес да излязат и резултатите от новите проби.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов е обяснил, че са предприети всички мерки за дезинфекция на мястото. Предвидено е през ден на територията на Държавно ловно стопанство-Тервел да се извършва претърсване за други умрели животни. В случай, че бъде открит нов труп ще се вземат проби за изследване, а той ще бъде загробван.

В обхвата на инфектираната зона влизат голяма част от населени места от областите Добрич и Силистра. Останалите попадат в буферната зона.

С цел неразпространение на заразата от Областната дирекция по безопасност на храните призоваха хората в най-кратки срокове да усвоят прасетата отглеждани в стопанствата тип „заден двор“.

 

Сродни публикации