Нови ограничения за свиневъдите в Северна България » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Нови ограничения за свиневъдите в Северна България

Акценти

  • 15 дни преди датата на движение на прасетата следва да са взети необходимия брой проби

Транспортът на животни е недопустим без писмено съгласие от ОДБХ

С нова заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) влизат нови ограничения за голяма част от страната. Сред тях са няколко общини от обл. Силистра, Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Монтана, Видин, Варна.

От тези територии транспортирането на животни до останалите части от страната се забранява, а допустимото такова се извършва при редица ограничения.  Задължително се изисква писмено уведомление за произхода на транспортираните животни. ОДБХ с писмено съгласие може да одобри извършването на транспорт на свинете. Според друго изискване преди транспорт животните трябва да били отглеждани в обекта минимум 30 дни. 15 дни преди датата на движение на прасетата следва да се вземат необходимия брой проби, за да се установи разпространението на болестта с 95 % достоверност.

Друго изискване налага поне две проверки проведени в рамките на година през интервал от поне 4 месеца. Нужно е да са били вземани проби за серологично изследване на свинете над 60-дневна възраст. На същите следва да са извършвани и клинични прегледи. Недопустим е контактът между отглежданите на открито и тези в ограждения животни с диви свине.

Това са само час от ограниченията, които са наложени с цел засилване на биосигурността и недопускане разпространението на АЧС.

Цялата заповед може да прочетете ТУК.

 

Сродни публикации