Нови ограничения за покупка на земя от чужденци, юристи ги смятат за абсурдни » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Нови ограничения за покупка на земя от чужденци, юристи ги смятат за абсурдни

Със заявка за внасяне на нови, по-строги ограничения пред чужденците, които искат да купуват земеделска земя в България, във вторник депутатите отхвърлиха наложеното от президента вето върху промените на Закона за собствеността на земята. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против мотивите на държавния глава, а народните представители на ГЕРБ, които бяха в пленарна зала, не пожелаха да участват нито в дебатите, нито във вота.


Така вече няма пречка да се въведат изискванията, според които чуждите физически и юридически лица, които искат да купуват земя в България, трябва да отговарят на условието за петгодишна уседналост.

 


Всички са несъгласни с ветото


На извънредно заседание вчера депутатите отхвърлиха президентското вето на промените в закона, предвиждащи ограничения за покупката на ниви от чужди юридически и физически лица. Всички присъстващи депутати от БСП, ДПС, "Атака" и независимите депутати – общо 127 души, не приеха мотивите на президента. Народните представители на ГЕРБ, които присъстваха в залата, не пожелаха да участват въобще в гласуването. Самите те гласуваха "за" поправките в закона, като дори предлагаха и по-строги ограничения.

 

Вяли дебати и заявки за по-тежък режим


Обсъжданията на президентското вето вчера бяха изключително вяли. Председателят на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова (БСП) обяви, че България е единствената държава в ЕС, в която липсва законодателство, защитаващо земята като национално богатство. Тя определи още като "несъстоятелни" аргументите на президента, според когото приетите текстове ограничават правата на българските и европейските граждани и могат да доведат до санкции за страната. Бъчварова каза от трибуната, че "до момента не са получени абсолютно никакви индикации от европейските институции", че е възможен такъв сценарий. Като допълни, че цените на земите в България са ниски и "това създава условия да се изкупува на безценица" от лица, които не живеят в страната.


Макар че в залата се бяха регистрирали над 140 депутати, почти никой не пожела да дебатира темата. Думата взеха единствено народни представители от "Атака", които обявиха, че ветото трябва да бъде отхвърлено. Депутатът от партията Десислав Чуколов обяви от парламентарната трибуна, че ще внесе предложение за още по-ограничителни поправки в закона извън настоящата петгодишна уседналост, но не даде конкретно подробности какви точно ще бъдат те. По време на изказването си той определени като добър пример закон в Унгария, според който земя може да се купува само от земеделски производители с доказан опит, а едва 20% от нея може да бъде в едри собственици.


Окончателно приетите ограничения за покупка на земя от чужденци (виж по-долу) дойдоха след злополучния опит да се наложи с парламентарен мораториум забрана ниви да се притежават от лица от други държави. Той беше внесен от "Атака" и получи в парламента изненадваща подкрепа от БСП и ГЕРБ, но впоследствие беше отменен с решение на Конституционния съд.

 

 

Наложени ограничения

 

– Физически лица могат да купуват земя, ако са били в България 5 години

– Фирми могат да купуват земя, ако са регистрирани в България от минимум 5 години или собствениците им са живели в страната поне пет години

– Земя не може да се купува от офшорни дружества

 

 

Различно е мнението на юристи, за въпросните промени:

 

 

Законът за земеделските земи е абсурден

 

Промените в Закона за земеделските земи са насочени към това да бъде ограничено закупуването на земя от чуждестранни граждани или български граждани, които са пребивавали извън страната в последните 5 г. Той влиза в разрез с българската Конституция и с нормите на Европейския съюз. Това заяви в сутрешния блок на БНТ юристът Христо Христев. Абсурдно е да се приема такъв закон при положение, че България е страна членка на ЕС, добави той. Напълно са основателни доводите, че този закон ограничава права на граждани на републиката ни. Няма ясни мотиви за тези изменения, чухме само евтини политически декларации, насочени към част от обществото ни, което явно е от особено значение за управляващото мнозинство. Тези законови промени ни лишават и от оскъдното доверие, което имаме пред останалите държави членки на ЕС, че можем да спазваме правните норми на Съюза, подчерта Христев. По думите на експерта от Министерството на земеделието и храните Слави Кралев промените защитават земеделската ни земя. Българското земеделие има някои национални специфики и се смята, че те се познават от хората, които пребивават в страната ни през определен период от време, заяви той във включване по телефона.

 

 

За автора

Сродни публикации