Нови огнища на АЧС са регистрирани в няколко области в страната » Съвети в земеделието

юни 26, 2022

Нови огнища на АЧС са регистрирани в няколко области в страната

Акценти

  • Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свиква на 26 ноември заседание на областната епизоотична комисия заради новите случаи на АЧС

Нови огнища на АЧС са установени в две териториални поделения на ЮЗДП.

Едното от тях е в Кюстендилска област. Там е регистриранв първи случай на заболяването при диви свине.

От отстреляните през последните два ловни дни 13 глигани в района на „Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино“, две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС. Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Четирци, а другата – край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония. Това  съобщават още от пресцентъра на предприятието.

При изследване на проба от отстреляно диво прасе над село Железница, в района на „ДГС Симитли“, е потвърдено наличие на вируса на АЧС.

Прасето не е имало видими признаци на заболяването.

Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на БАБХ за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона, се посочват в съобщението.

До утре от София ще пристигнат резултатите от вторите проби, а в 3-километровата зона в гората са забранени всякакви дейности.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свиква на 26 ноември заседание на областната епизоотична комисия заради новия случай на африканска чума по свинете.

Заседанието ще се проведе в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград. На него ще бъде дадена и повече информация за конкретния случай, както и за мерките, които се предприемат.

Две нови положителни проби на АЧС са регисистрирани в Кюстендилско, каза тази сутрин за Националното радио областният управител Виктор Янев.

 

За автора

Сродни публикации