Нови мерки срещу АЧС в Шуменско » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Нови мерки срещу АЧС в Шуменско

Областната епизоотична комисия набеляза превантивни мерки срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете в Шуменско. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация, цитирани от 24 Часа.

Заседанието се състоя във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. С нея беше обявявен първично възникнал случай на болестта африканска чума при дива свиня в землището на община Девня, област Варна. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година, отбелязват от пресцентъра на администрацията.

Решено е да бъдат насрочени заседания и на общинските епизоотични комисии, в срок до 26 февруари.

Сред набелязаните мерки са да не се допуска излизане на свине по улици и сметища и изхранване с кухненски отпадъци. Също така не трябва да се изхвърлят кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата. Контрола за това се възлага на кметовете на населените места и Регионалната инспекция по околната среда и водите. При съмнение за повишена смъртност на свине в населените места незабавно трябва да се уведомява Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Сродни публикации