Новият Закон за земеделските земи се отлага поне с година » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Новият Закон за земеделските земи се отлага поне с година

Акценти

  • Експертът допълни, че процедурата по отдаване на земя под аренда е демократична и е създадена с помощта на холандските власти

Промените в Закона за земеделските земи цели да защити собствениците на обработваема земя, а не да ги ощети.

Това каза в предаване по БТВ експертът в Дирекция „Поземлени отношения и комасация” в земеделското министерство Кирил Стоянов.

Изказването му е в отговор на твърдение на бившия омбудсман Мая Манолова, че над 3 млн. собственици на малки площи ще бъдат засегнати от промени чрез връщането на ТКЗ-та.

Той допълни, че е невъзможно хората да загубят правата си върху земеделските земи. „Процедурата за комасация съществува от 2007 г. Направихме шест проекта в едни от най-бедните села на България – успяхме да възстановим работни места, напояване и на нито един човек не му беше отнета земята”, посочи Стоянов.

Експертът допълни, че процедурата по отдаване на земя под аренда е демократична и е създадена с помощта на холандските власти. „Всеки един собственик е равен на останалите, включително на държавата и общината. Ако вие искате да участвате в процеса по комасация, имате един глас, независимо кой с колко имота участва”, уточни той.

Кирил Стоянов посочи, че притесненията на Мая Манолова не са основателни. Той посочи, че най-вероятно периодът за обществено обсъждане на промените ще се удължи с 12 месеца заради дебатите по темата.

„В този закон ние желаем да се прекрати практиката с едни стари договори, които са сключвани от един съсобственик за 99 години за 1 лев. По този начин останалите съсобственици са ощетени”, коментира експертът.

По думите му законът обхваща голяма част от българските граждани и по него трябва да се работи сериозно и внимателно – без да се бърза.

 

За автора

Сродни публикации