Нова система позволява създаването на селскостопански култури без генното им модифициране » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Нова система позволява създаването на селскостопански култури без генното им модифициране

Акценти

  • Новият метод позволява създаването на растения без добавяне или намеса на чужда ДНК

Изследователи от Политехническия университет във Валенсия, Испания и Университета Дърам във Великобритания разработиха изпитана система за клониране и редактиране на генома с модул за мониторинг, който светва при откриване на трансген.

С този нов метод изследователите имат възможност да правят всякакви промени с растенията след редактиране на генома, свеждайки до минимум шанса за мутации. Новият метод позволява създаването на растения без добавяне или намеса на чужда ДНК.

Новата модулна система за клониране, наречена Golden Braid, е тествана в домати, ориз и Арабидопсис талиана (Arabidopsis thaliana). Установено е, че флуоресцентната визуализация работи добре в сухи семена. Тя показва наличието на трансгени в доматите, ориза и арабидопсиса. По този начин лесно могат да се подберат сухи семена без трансген T2. Изследователите са успели да открият генно редактиране на отделни елементи в T2 растенията. Те са идентифицирали хомозиготни генетично променени растения с различни мутации.

Резултатите от изследването са публикувани в Frontiers in Plant Science. От тях става ясно, че чрез разработената стратегия в рамките на година след промените в растенията, може да се осигури бързо селектиране и прибиране на растения без генетични промени.

 

Сродни публикации