Нова разновидност на ечемика дава суперсила на културата » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Нова разновидност на ечемика дава суперсила на културата

Акценти

  • Колкото по-близо е мястото до екватора, толкова по-кратка е продължителността на дневната слънчева светлина през пролетта и лятото

Изследователи в областта на продоволствената сигурност откриха разновидност на ечемика.

Tя осигурява добра реколта, дори при лоши метеорологични условия.

Устойчивият на глобалното затопляне ечемик е разработен от група учени от Германия по пътя на кръстосването на различни видове див ечемик. Селекционерите са засяли нови сортове ечемик на пет различни места по света. Наблюдавали са развитието на растенията и са анализирали генетичния им състав.
Някои растения са били не само по-устойчиви на суша и горещина. В много случаи са постигнали по-добра реколта, отколкото местните сортове.

Растенията трябва повече да се торят и по-често да се поливат. Изследователска група изучава как в дългосрочен план да се подобряват ключови сортове зърнени култури. Трябвало е да се кръстоса определен промишлен ечемик с диви родственици и да се обединят полезните им свойства.

Дивият ечемик се е адаптирал към неблагоприятните условия в околната среда в продължение на милиони години. Той и сега притежава богато биоразнообразие. Така учените са кръстосали типичен сорт ечемик с 25 вида див. Като резултат са получили 48 генетично различни растения, които изследователската група е посадила на 5 различни места:

  •  Великобритания;
  • Германия;
  • Йордания;
  • ОАЕ;
  • Австралия.

Всяко от тези места се характеризира с конкретни условия на околната среда.

Австралия и ОАЕ страдат от твърде солени и сухи почви, а Йордания – от жега и суша, както и ОАЕ. В
Германия и Великобритания фермерите винаги допълнително наторяват с азот ечемика. Така получавали по-висока реколта.

Учените са наблюдавали развитието на растенията в условия на екологичен стрес и са сравнявали резултатите с обичайните сортове от контролна група. Така стигнали до изводи относно въздействието на гените, околната среда и добивите. Сроковете на развитие на културите са изключително важни. Те осигуряват максимална реколта дори и при неблагоприятно време. Има се предвид конкретно количеството дневна светлина. Колкото по-близо е мястото до екватора, толкова по-кратка е продължителността на дневната слънчева светлина през пролетта и лятото. Това има огромно влияние върху развитието на растенията.

В северните части на Европа културите е добре да цъфтят по-късно. Колкото повече приближавате екватора, толкова по-бързо се развиват културите. Екипът от учени е успял да направи изводи за няколко варианта гени, отговарящи за ускоряването или задържането на развитието.

 

 

За автора

Сродни публикации