Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е включена в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.) » Съвети в земеделието

октомври 14, 2024

Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е включена в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023 г.)

Акценти

  • Засегнатите от кризата гроздопроизводители ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи

„Нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“ предвиждат направени промени в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 година.

Мярката ще се прилага от 2020 година само в случай на кризисна пазарна ситуация, която води до дисбаланс в търсенето и предлагането на суровина в сектора“. Това каза заместник министърът на земеделието, храните и горите по време на конференция.

Тя уточни, че засегнатите от кризата гроздопроизводители ще могат да отстранят неузрялото грозде от стопанисваните от тях площи.

Заместник-министърът допълни още, че с направените промени в НППЛВС се предвижда финансирането по мярка „Популяризиране в трети държави“ да нарасне до 80% от допустимите разходи. Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. Така държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, който покрива до 50% от допустимите разходи по мярката.

По думите й, за мярка „Инвестиции в предприятия“ е предвидено разширяване на обхвата на допустимите дейности. Включени са строително-монтажни работи в предприятието без да се допуска финансиране на създаването на изцяло нови предприятия. Поради това, максималната стойност на един проект е увеличена от 600 хил. на 800 хил. евро.

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, засадените площи с винени лозя са над 61 ха. Всяка година се увеличават. През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители, който до момента е 282 в сравнение с 2018 г. Тогава те бяха 268.

„По предварителни данни тази година преработеното грозде  е 126,2 млн. килограма. Произведеното вино ще е  приблизително 90,8 млн. литра. Климатичните условия през годината способстваха количеството на произведеното грозде тази година да е с около 15 % по-малко, но е с много добро качество и показатели“, съобщи още д-р Лозана Василева.

 

За автора

Сродни публикации