Новата ПРСР трябва да бъде приета от кабинета до края на януари » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Новата ПРСР трябва да бъде приета от кабинета до края на януари

Новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 трябва да бъде приета до края на януари 2014 г. от Министерския съвет, съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Заради ваканцията на Европейската комисия тази седмица ще бъдат последните разговори с евроекспертите по изпратените над 400 забележки от Брюксел по Програмата, уточни Танева.

Тя направи коментар и по отношение на окончателните загуби за България по досегашната ПРСР 2007 – 2013. Страната губи 51,3 млн. евро, но загубата била намалена заради извършваните до последния работен ден на 2014 г. плащания. Отделно България е санкционирана с 60 млн. евро. Причините – грешки в  системата за идентификация на земеделските площи и проблемни търгове, проведени от общини с проекти по ПРСР.

„Одитните мисии не приемат, че правилата на ЕС относно прозрачността и справедливата процедура са спазени. Одиторите имат бележки, включително за критериите за възлагане на тези поръчки“, заяви Танева.

Тя допълни, че според проверяващите не винаги най-добрите и икономически ефективни кандидати печелят поръчки. Имало търгове, при които цените били изкуствено завишени.

Този проблем ще бъде решен с наредбите, които ще бъдат обнародвани след приемането на новата ПРСР.
Специално за общински мерки ще бъдат предвидени нови условия за  провеждане на процедурите.

„За да улесним общинските администрации, ще сложим рамки на критериите по отделните видове инвестиционни дейности, които са допустими за подпомагане, за да нямаме проблеми с Европейската комисия. В противен случай, ако не се спазват правилата, санкциите се плащат от националния бюджет“, заяви Танева.

Като цяло тя уточни, че министерството ще направи опит да разработи типови критерии за търговете по общинските мерки. 

 

За автора

Сродни публикации