Новата ОСП трябва да се погрижи за пчеларите » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Новата ОСП трябва да се погрижи за пчеларите

Акценти

  • С одобрението на ЕП, производството на мед ще бъде включено в програмите за обвързана подкрепа

В сектора трябва да бъдат вложени повече средства, за да се решат поне част от проблемите

Гост на откриването на изложението „Пчеларство – Плевен 2019“ беше евродепутатът Момчил Неков. Той поздрави посетителите и участниците за инициативата, упоритостта и усилията, 17 години да работят заедно за развитието на сектор „Пчеларство“.

Той обясни, че с одобрението на ЕП, производството на мед ще бъде включено в програмите за обвързана подкрепа. Финансирането е добре дошло за пчеларите, но то няма да реши всички проблеми в бранша. Сега средствата не са достатъчни, разходите са високи, а добивите през изминалата година бяха ниски. Високата смъртност сред пчелите също е фактор, който оказва влияние на производството на мед. Преди няколко месеца пчеларите протестираха и това беше един от мотивите им да изразят своето недоволство. Тогава те поискаха лаборатории да изследват причините за високата смъртност на пчелите.

Неков коментира още, че много от проблемите на пчеларите са били чути благодарение на Доклада за пчеларството, който ЕП прие още миналата година. Важно е да не се пренебрегва нелоялната конкуренция конкуренцията, която се създава заради вноса и пласмента на фалшив мед. Проблеми има и с етикетирането на продуктите. Пестицидите, които нелегално се внасят и използват за растителна защита, значително намаляват популацията на пчелите. Всички тези трудности и проблеми не са за подценяване. Смъртността на пчелите расте, а те са от съществено значение за функционирането на цялата екосистема.

На изложението беше проведена и пресконференция, на която акцент беше темата за опрашването. В края на миналата година евродепутатът внесе поправки в ОСП, свързани именно с опрашването и необходимостта то да бъде финансово подпомогано.

 

Сродни публикации