Новата ОСП трябва да отговаря на нуждите на земеделците » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Новата ОСП трябва да отговаря на нуждите на земеделците

Акценти

  • В края на юли браншът ще получи информация за напредъка на всяка страна членка по преговорите на новата ОСП

По тази причина Координационна група в МЗХГ ще си комуникира с бранша.

Във връзка с процеса по договаряне на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) е предвидено координационна група в Министерство на земеделието, храните и горите да комуникира с бранша. Това стана ясно днес на срещата между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и земеделски производители в град Бяла Слатина. Оперативният ръководител и членовете на групата ще бъдат в непрекъсната връзка с бранша. По този начин следва да се предприемат най-полезните и адекватни мерки в процеса по изготвянето на документите по новата ОСП.

Предвидено е в края на юли да бъде направена първата от поредицата ежемесечни срещи. Тогава браншът ще получи информация за напредъка на всяка страна членка по преговорите на новата ОСП. Необходимо е да няма съмнения, че има достатъчно откритост по темата, обясни още министър Танева. Тя посочи, че все още няма споразумение по многогодишната финансова рамка. Очаква се то да бъде постигнато до края на годината. След това ще се пристъпи към финализирането и приемането на трите регламента, които ще определят правилата по новата ОСП.

Страната ни защитава позицията, която вече е дебатирана с бранша и е приета от Министерски съвет. Съгласно нея таваните на плащанията трябва да са въпрос на национално решение. Трябва да се запази и да се увеличи процентът на обвързаната подкрепа, както и да се запази националната преходна помощ. Предстои в края на този месец да бъде представен и стратегическият анализ, който се изготвя от Института по аграрна икономика и към момента все още се доработва.

Министър Танева зажъна ръжта

По-рано днес министър Танева участва в тържественото откриване на жътвата на ръжта в рамките на проекта „Хляб на мира“. Тя пожела напред във времето да има нови и по-млади лица и успешното развитие в сектора да продължи. Според нея именно благодарение на земеделието във всички селски райони в страната има социален живот, надежда и млади хора, на които се осигурява работа. Тя подчерта, че земеделието е обществено ангажирано с това да бъде посланик на мира и добрата воля по света.

От началото на Проекта за България негов официален партньор е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По традиция всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.

На събитието присъстваха председателят на НАЗ Костадин Костадинов, кметът на Бяла Слатина инж. Иво Цветков, директорът на ОДЗ Враца Лора Лазарова.

 

Сродни публикации