Ниските добиви и изкупните цени карат земеделци да продават лавандуловите си насаждения » Съвети в земеделието

септември 29, 2023

Ниските добиви и изкупните цени карат земеделци да продават лавандуловите си насаждения

Акценти

  • В момента цената на лавандуловото масло е срината в сравнение с предходни години

Около 40 % от производството на лилавия цвят за страната е в Област Добрич.

Това се вижда по данни на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Част от зърнопроизводителите през годините са насочили усилия към етерично-маслените култури чрез изграждането на дестилерии и по-големи площи с насаждения по наблюдения на земеделеца Петър Димитров.

„При нас първото насаждение с лавандула е 2011 година. Тогава за Добричка област са били 700-800 декара, а сега само ние имаме 600 декара“, посочи той.

Към момента цената на лавандуловото масло е срината в сравнение с предходни години, смята Петър Димитров. Наблюденията му са, че земеделски производители разпродават лавандулови насаждения в област Добрич заради ниски добиви и ниски изкупни цени на лилавия цвят.

„Голяма част от малките производители, които нямат собствена дестилерия, разчитат все повече на услуги и може да се каже, че са на загуба. По-ниски добиви получиха миналата година и цената беше достатъчно ниска, за да се откажат част от тях. Затова ще видите много обяви, че се продават насаждения. Има колеги, които казват, че тази година няма да косят. Различни са настроенията“, каза в заключение земеделският производител, който обработва 12 хиляди декара земя.

 

За автора

Сродни публикации