Нивото на река Дунав е под критичните стойности в няколко общини » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Нивото на река Дунав е под критичните стойности в няколко общини

Акценти

  • Последните показания, замерени в Тутракан са 750 см, при критично ниво от 790 см

Продължават наблюденията както на дигите, така и на нивото на реката.

Заседание на Областния кризисен щаб се проведе в Силистра. То беше организирано във връзка с опасността от приближаване на критичните стойности на нивото на р. Дунав в областта.

Представители на 4-те добруджански общини край Дунав – Силистра, Тутракан, Главиница и Ситово участваха в заседанието. Кметовете трябва да свикат спешно общинските си щабове. Необходимо е да се обсъди каква е обстановката по места.

Към момента всеки ден в областното звено на ОМП Силистра се събират данни в 8.00, 12.00 и 20.00 ч. Последните показания, замерени в Тутракан са 750 см, при критично ниво от 790 см. В Силистра са отчетени 705 см, при критични 777 см. Предвидено е при приближаване на критичните граници информацията да започне да се събира и обобщава първо на 4, а после и на 2 ч., ако е необходимо.

Към момента прогнозите не показват приток на вода, за да се повиши нивото до и/или над критичните стойности. Наблюденията на дигите ще продължат. Към момента те са в изправност, а в Силистра дори има машина за пълнене на торби с пясък. При необходимост техниката там е налична и подготвена за работа.

Няма нарушения на водоподаването. „В и К“ ООД – Силистра продължава работа в условия на завишен мониторинг и заедно с РЗИ следени показателите на питейната вода. Взети са необходимите мерки за поддържане състоянието на помпените агрегати. Пречиствателната станция в Силистра е в състояние да контролира връщането на води. Под наблюдение е нивото в трите помпени станции към „Напоителни системи“.

 

Сродни публикации