Не спират проверките за незаконна сеч » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Не спират проверките за незаконна сеч

Акценти

  • През изминалата седмица са извършени 830 проверки

Горските стражари редовно се натъкват на нови опити за кражба и непозволен добив на дървесина

С приближаването на есенно-зимния сезон зачестяват кражбите на дърва за огрев и незаконната сеч. Все още има възможност за закупуване на дървесина поразена от корояди. Тя е на преференциални цени от 1 лв. за кубик.

Последователно се изпълняват поръчките за дърва

Във връзка с противозаконните действия и опазване на горските територии продължават проверките в цялата страна. През изминалата седмица са извършени 830 проверки. От тях 139 са на обекти за добив на дървесина. Инспектираните превозни средства са 179, а 519 са лицата проверени за незаконно извършвани дейности. В това число влизат 456 ловци и 4 риболовци.

Всички нарушители на Закона за горите подлежат на санкции и глоби. За незаконна сеч паричните санкции са в размер от 50 до 3 000 лв. Същите са глобите и за товарене, транспортиране, разтоварване, придобиване, съхраняване и преработване на дървесина без разрешение. По-строги са санкциите, когато тези действия са организирани и то с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец. Тогава наказанието е имуществена санкция от 100 до 5 000 лв.

При повторно нарушение в рамките на година от влизането в сила на наказателното постановление глобите и имуществените санкции се утрояват по размер. За нарушителите, които са подведени под наказателна отговорност е предвиден затвор до шест години и глоба от 1 000 до 20 000 лв.

 

Сродни публикации