Не се оправдаха прогнозите за спад на цените на плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Не се оправдаха прогнозите за спад на цените на плодове и зеленчуци

На този етап не се оправдават прогнозите за рязък спад на цените на храните след налагането на руското ембарго на европейски селскостопански стоки. Очакванията бяха, че заради спрения внос, българският пазар ще бъде залят от европейски хранителни стоки.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) обаче в последните седмици се наблюдава дори и поскъпване на плодовете и зеленчуците. Най-сериозно е увеличението по отношение на полските домати – с 16,7%.

През изминалата седмица (8-12 септември) и търговията на едро с този тип стоки се извършва при цена от около 1,20 лева за килограм.

С 16,5% пък са поскъпнали зелените чушки и цената им достига 1 лев за килограм.

Полските краставици вече са с 8% по-скъпи до цена от 1,08 лева. В същото време обаче оранжерийните краставици поевтиняват с 3,6% и така цените на двата типа краставици, чиито цени се следят от ДКСБТ се изравняват.

Спад на цената записват още и ябълките – в рамките на 2,7% до цена от 1,10 лева за килограм на едро. Най-много през миналата седмица обаче са поевтинели лимоните – с 4,4% до цена от почти 5 лева за килограм.

Сред останалите цени на храни, следени от ДКСБТ, най-голям ръст записват тези на брашното. Килограм брашно се търгува за 0,86 лева на едро, което е ръст от 3,6% спрямо предходната седмица. С 1,6% поевтинява зрелият фасул и цената му вече достига 4,18 лева.

 

За автора

Сродни публикации