Не са случайни тези, закупили луксозните коли по ПРСР » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Не са случайни тези, закупили луксозните коли по ПРСР

Неслучайни бизнесмени са взели пари за закупуване на луксозни автомобили по програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Одобрение за скандалния разход от 3.3 млн. лв. са получили 15 фирми. В повечето случаи те са собственост на свързани с политиката лица. Похарчените за скъпи джипове и коли суми, които би следвало да се инвестират в развитие на микропредприятия или неземеделски дейности в селата, няма да бъдат признати като разход от ЕС и ще останат за сметка на държавния бюджет.

 

Това показа проверка на "Сега" по поискана от Държавен фонд "Земеделие" справка за фирмите, получили пари за луксозни автомобили, от 2010 до края на 2012 г. От фонда отказаха да посочат компаниите, но обявиха точния размер на субсидиите по одобрени проекти, при които са допуснати такива харчове. Сумите са с точност до стотинка и последваща справка в регистрите на ДФЗ позволява разкриването на получателите.

 

Сред най-любопитните имена в списъка с фирми, получили пари за скъпи коли, е регистрираната в Етрополе "Болкан Хорсис". Тя е спечелила проект на стойност 289 795.8 лв. за закупуване на коне и оборудване за конен туризъм. С парите за коне е купен и мощен автомобил. "Болкан Хорсис" е свързана индиректно с бившия депутат Емил Димитров, напуснал ГЕРБ след скандал. До 2008 г. фирмата е била собственост на брата на Емил – Станко Димитров, а впоследствие е прехвърлена на Кристина Савова. Кристина на свой ред е свързано лице (била е съсобственичка до 2008 г.) с фирмата "Алианс Консулт София", която е взела други 391 160 лв. от ПРСР за изграждане на хотел за селски туризъм.

 

Пари от селската програма са получили и други фирми, свързани с фамилията на Димитров. Фирмата на брат му Станко "Месокомбинат Етрополе" е спечелила 435 798 лв. за преустройство на сграда в цех за месо. 388 386 лв. пък е получила фирма "Агрофутър" на Венцислав Велев, който на свой ред е имал общ бизнес с фамилията в областта на дърводобива.

 

С ГЕРБ са свързани и други имена в списъка от 15 фирми на ДФЗ. Шанс да се сдобие с луксозно возило е получил кандидатът за общински съветник на ГЕРБ в Неделино (избори 2007) Емил Костов. Фирмата му "Елит Емил Костов" е получила 154 196 лв. за изграждане на фитнес и спа център към къща за гости в Неделино, като в сметката е включен и разход за скъп автомобил. Костов е взел и втори договор по ПРСР – този път като директор на фондация "Център за устойчиво развитие на община Неделино". Фондацията е получила 205 320 лв. за проект за професионално обучение по селската програма.

 

Сред неуспелите на изборите, но успели пред ПРСР е и кандидатът за съветник на ГЕРБ за община Димово (избори 2007) Александър Александров. През фирмата си "Агроблок Александър Александров" той е получил 345 454.2 лв. за преустройство на почивна станция в хотел за селски туризъм, като в сметката е включена и скъпа кола. Александров също има втори проект по ПРСР – взел други 189 178 лв. за купуване на земеделска техника.

 

В списъка на получилите пари за автомобили има и други интересни имена. Сред тях е настоящият кмет (от 2011 г.) на врачанското с. Хайредин Тодор Алексиев, издигнат с подкрепата на ДПС от местна коалиция. В края на 2010 г. той е получил от ПРСР 95 096.4 лв. за преустройство на кафе-аперитив през фирма "Анто – Тодор Алексиев – Емил Алексиев", включително купуване на автомобил. Тази фирма е приемник на фирма "Анто Тодор Алексиев" и от 2012 г. се управлява от брата на кмета – Емил. Тя на свой ред е взела 633 403.1 лв. по мярка 121 за закупуване на земеделска техника. Емил Алексиев също е бил изкушен от политиката и се е явявал на парламентарните избори през 2009 г. с листата на ДПС. Той е бил и съсобственик на фирма "Манастирище 2000", получила впоследствие 685 649 лв. за закупуване на земеделска техника по селската програма.

 

Свързани лица има и при друга фирма, получила пари за луксозен автомобил – "Граунд 1". "Граунд 1" е получила 279 979 лв. за организиране на планински туризъм, като с част от тези пари е купила и скъпа кола. Фирмата е регистрирана в пловдивското с. Войсил. На същия адрес със същия телефон за контакт е регистрирана и фирма "Соловат". Тя е взела 391 160 лв. за изграждане на фотоволтаична централа по друга мярка на селската програма.

 

Неслучайно име изскача и зад фирмата "Извор 11", също получила пари за скъпа кола. Дружеството е взело 220 708.6 лв. за изграждане на къща за селски туризъм в Правец. Собственикът на "Извор 11" Георги Георгиев е близък на небезизвестния бизнесмен Спас Русев, свързан с НДСВ. Двамата са в управата на фирма "Клевър Медиа".

 

 

Наред с купуването на скъпи коли на мода сред фирмите, инвестирали в развитие на неземеделски дейности в селските райони по мярка 312, е и изграждането на фотоволтаични централи. На фотоволтаиците е посветен всеки трети проект, финансиран по тази мярка. 121 от общо 319 одобрени проекта по нея са за изграждане на такива мощности. Те са изконсумирали над 43 млн. лв. при обща стойност на одобрените проекти от 106 млн. лв. При фирмите, изграждали фотоволтаици, също има интересни имена и дублирания. Сред тях са свързаните фирми "Соларен" и "Соларен 2". Те са получили по 391 160 лв. за изграждане на два фотоволтаични парка в съседни ниви в района на Ихтиман. Фирмите са регистрирани на един и същ адрес и телефон в Ихтиман и са собственост на Марио Володиев Захаринов и Любомир Володиев Захаринов. Любомир е редом до сина на Ахмед Доган – Демир, в управата на сдружение "Младежки център-Изгрев".

 

За автора

Сродни публикации