Нехайство и небрежност са сред основните причини за пожари » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Нехайство и небрежност са сред основните причини за пожари

Акценти

  • Паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии се наказва с парична глоба

Парична глоба грози всеки, който пали огън извън определените за това зони

От началото на месец март досега на територията на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) са регистрирани 21 пожара. В района на Кюстендил те са 5, в Самоков – 4, в Тетевен – 3, в Благоевград и Сливница са по 2. По 1 пожар е имало в държавните горски стопанства в Първомай, Белово, София и ловните стопанства „Дикчан” и „Осогово”. Това сочат данните на ЮЗДП. Причина за всички тези инциденти е запалването на сухи треви и отпадъци, натрупали си при почистване на земеделските имоти.

Няма нанесени сериозни щети на гората. В гасенето на пожарите са участвали както служители и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”, така и доброволци.

Само в района на кюстендилските села Трекляно и Средорек са засегнати низово горски насаждения. В землището на село Киселица е възникнал пожар, който бързо е бил потушен. Той не е успял да достигне къщите, които са били в близост до стихията.

Преди дни за гасенето на три пожара в района са мобилизирани близо 50 служители от териториалните поделения на ЮЗДП в Кюстендил, Невестино и Дупница. Те са били оборудвани с три специализирани противопожарни автомобила.

Високите температури създават предпоставка за повишаване риска от горски пожари. От ЮЗДП призовават гражданите да внимават при боравенето с огън.

Паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии се наказва с глоба. Тя е в размер от 500 лв. Такава е и санкцията, която следва да заплатят всички, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

 

Сродни публикации