Неусвоените пари от НАТУРА отиват за сеитбооборот » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Неусвоените пари от НАТУРА отиват за сеитбооборот

Голяма част от европарите, които трябваше да се отпуснат за опазване на птиците и ценните растителни видове в екологичната мрежа НАТУРА, ще се пренасочат за извършване на сеитбооборот. Това искане е записано в десетото изменение (нотификация) на програмата за развитие на селските райони и ще бъде представено в Брюксел от земеделското министерство, съобщи пред БНР изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов.
В бюджета на програмата за НАТУРА са заложени 79 млн. евро. До този момент по тази мярка е усвоен около 1% от бюджета, тъй като защитни дейности в екозоните се извършват от малък брой стопани. „За да не изгубим парите, искаме да ги пренасочим към сеитбооборота, който се прилага масово и към който има голям интерес“, поясни Порожанов.
Експертите от фонда вече са готови и с приема на нови проекти по мерките 311 и 312, който ще започне от 7 май. Тези проекти ще бъдат основно са за развитие на селски туризъм и за насърчаване на други бизнес дейности в малките населени места. От фонда изрично предупреждават, че се спира приемът на проекти за слънчеви панели. Целта е да се насърчават предложения, които носят добавена стойност за населението в селските райони.
В началото на следващата седмица Европейската комисия вероятно ще излезе и с окончателното си одобрение на искането на България за деветата нотификация (промяна) на програмата за селските райони. С нея страната ни поиска прехвърляне на 280 млн. евро. Голяма част от средствата бяха насочени към общинските проекти за ремонти на улиците, пътищата и ВиК-инфраструктурата в селата.
Към момента фонд „Земеделие“ е договорил 79% от целия бюджет на програмата, съобщи още Порожанов. Много скоро ще бъде открит приемът и за остатъчния ресурс по така нареченото наддоговаряне. По изчисления на агроминистерството около 600 млн. лв. от програмата трябва да се предоговорят наново, защото парите са по провалени проекти, които фермерите не са могли да изпълнят за последните седем години.
Ресурсът е изключително голям, съставлява около 20% от заложените средства. Затова и фондът е направил необходимата организация, за да може приемът на новите проекти да се осъществи до края на тази година, обясни Румен Порожанов.
 

За автора

Сродни публикации