Неразрешени продукти за растителна защита откри БАБХ при проверки » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Неразрешени продукти за растителна защита откри БАБХ при проверки

Търговия с неразрешени и негодни продукти за растителна защита или такива с изтекъл срок на годност – това са най-честите нарушения в сектора, установиха при проверки инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Освен при търговците,  неразрешени препарати са открити и при фермери, а някои стопани пръскали в нарушение житни култури.
От началото на годината инспекторите на Агенцията са извършили 4 719 проверки на продукти за растителна защита. От тях 1300 са в обекти за търговия и съхранение, или за преопаковане, а 3 419 са проверените земеделски производители, съобщи пресцентърът на БАБХ.
Съставени са 11 акта в обектите за търговия и са издадени 392 предписания. При контролната дейност са взети 78 проби за съответствие на продуктите. Инспекторите са спрели от продажба над 225 кг прахообразни и близо 240 литра течни препарати.
При контрола в стопанствата са съставени седем акта, констатирани са 432 нарушения и са направени 519 предписания.
Констатирана е и продажба на препарати с неправилно указание за употреба на етикетите.

Напомняме, че на 26-ти Ноември изтича срока, в който потребителите на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба трябва да преминат обучение за придобиване на сертификат по чл. 83 от Закона за защита на растенията. В случай, че не са преминали необходимото обучение и не са придобили сертификат, от БАБХ ще налагат парични и имуществени санкции в размер до 5000 лв, в зависимост от нарушението. Повече относно това, за кого е необходимо обучение и какви санкции се налагат можете да прочетете тук.

 

За автора

Сродни публикации