Незаконни сделки със земя вкараха шеф на ОДЗ в затвора » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Незаконни сделки със земя вкараха шеф на ОДЗ в затвора

Акценти

  • 1 995 656 лева е разликата между цените по сключените договори и регламентираните в нормативните актове, действащи тогава

Бившият вече началник на ОДЗ – Видин получи ефективна присъда и парична глоба

Бившият директор на Областната дирекция „Земеделие“-Видин Николай Тодоров получи ефективна присъда от четири години затвор. Това реши Окръжният съд в Монтана, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

Той е продал земи частна държавна собственост и частна общинска собственост на подставено лице на занижени цени. За периода на управлението му от 2002 до 2009 година Тодоров е сключил четири неизгодни за държавата договора за продажба на големи площи земя. Насрещна страна по тях е Л.А. Тя не е отговаряла на изискванията за покупката по реда на чл. 27, ал. 6 от ЗСПЗЗ. Драстична е разликата между цените по сключените договори и регламентираните в нормативните актове, действащи тогава. Ценовото разминаване е в размер на 1 995 656 лева. След незаконните сделки за покупка на земя на занижени цени са извършени последващи продажби. Тогава имотите са продадени на цена, позволяваща на трети лица да придобият облаги от различен характер.

съдебно чукче върху документи

На бившия директор на ОДЗ – Видин е наложена и глоба от 5000 лева. След решението на съда той вече няма право да заема отговорна държавна и общински длъжност в продължение на четири години. От Съдебната палата в Монтана обясниха, че присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

 

Сродни публикации