Недоволни от ниските цени на тютюна протестират край Харманли » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Недоволни от ниските цени на тютюна протестират край Харманли

 

Около 200 производители на тютюн се събраха на международния път Е-80 край Харманли на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна и забавената кампания по изкупуване на продукцията. Недоволните стопани искаха да блокират в 10 часа пътя, но общината не им разреши заради провеждащия се по същото време ритуал по ваденето на кръста за Богоявление.

 

Въпреки това те са успели за няколко минути за излязат на пътното платно, но си били призовани от полицията да се върнат обратно на паркинга край пътя, предаде агенция „Фокус“.

 

Тютюнопроизводителите донесоха кашони с тютюн, които разпръснаха по асфалта и дори го запалиха в знак на недоволство от хода и цените в тазгодишната изкупна кампания. Миналата година изкупните цени са започнали по 7 лв. средно за килограм тютюн, а сега – по 5.50 лв., дори и малко по-малко. Те посочиха още, че през 2012 г. още през ноември били изкупени количествата тютюн от сортовата група „Басми“, докато сега в началото на 2014 г. още не е започнала истинската кампания за изкупуване на тези сортове, въпреки обещанията на земеделския министър Димитър Греков, че това ще стане още на 2 януари.

 

Протестиращите, който се подкрепят от ДПС, смятат, че фирмите, изкупуващи продукцията им имат картелно споразумение за поддържане на ниските цени, докато в Гърция плащат двойно повече за стока с по-ниско качество. Те поискаха от земеделското министерство, Държавен фонд „Земеделие“ и ресорната парламентарна комисия да упражнят контрол върху фирмите изкупвачи, за да се нормализира ситуацията в бранша.

 

Пред БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев каза, че вече има реакция на търговските фирми и те са започнали да изкупуват тютюн в Южна България, но на по-ниски цени. По думите му, политически обвързани кметове в Югозападна България обикалят регионите и уверяват производителите, че нещата ще се оправят:

 

„Те няма как да се оправят, тъй като България след 2007-а година е принудена да работи по принципите на пазарната икономика. Няма регулаторен орган, който да нормализира изкупуването на тютюна, ако ние не си помогнем на браншово ниво. Така че призовавам субекти, които ходят да вменяват на производителите, че положението ще се оправи, да спрат да го правят“, каза Филев.

 

Парламентарният лидер на ДПС Лютви Местан обяви, че партията му подкрепя протеста, защото исканията на тютюнопроизводителите са справедливи. С „езика на фактите“ той заяви, че всичко, което днес те искат, са го имали до 2009 година – до управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ.
„Законът за тютюна им гарантираше началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Второ – законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Трето – имаше фонд „Тютюн“ за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото Борисов и Цветанов отмениха закона за тютюна и поставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата, буквално на произвола на съдбата“, заяви Местан пред бТВ.
Неговата партия още преди коледните празници заяви, че ще внесе предложения за поправки в Закона за тютюна за връщане на минималните изкупни цени и сроковете, които бяха оспорени от ГЕРБ, които либерализираха пазара.

 

„Понеже в цял свят това производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уредят законово екзистенц минимума от интересите на тютюнопроизводителите“, посочи Местан.

Той каза още, че в понеделник ще бъде проведена среща с управителното тяло на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС.
В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът „Борисов“, тютюнът е бил изкупуван на цени до 7.50 лв.
„Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие“, които оценяваха качеството на тютюна. Попитайте управляващите защо не се случи тази година. още септември месец ние заподозряхме, че има желание от ДПС да върнат фонд „Тютюн“ – нещо, което го имаше и 2009 година“, коментира тя.

 

Според нея сега нарочно се бави изкупната кампания, за да се възкреси закритият при ГЕРБ фонд „Тютюн“ и да се върне лицензионният режим, който позволявал определен брой фирми да си купуват разрешително за извършване на тази дейност и да си правят картелни споразумения.

 

За автора

Сродни публикации