На места хлябът вече поскъпна » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

На места хлябът вече поскъпна

Акценти

  • Според очакванията през септември цените за килограм хляб може да достигнат 1,20 лв

Лошото време и слабата реколта оказаха влияние върху цените на зърното в световен мащаб. У нас, след влошаване на качеството и ниските добиви, цените на хлебната пшеница отчетоха ръст спрямо миналогодишните за същия период. Според производители това може да доведе до поскъпване на хляба с 0,07-0,08 лв. още в началото на есента. Към момента в някои части на страната вече има повишение в цената на хляба, макар и малко, от 0,05лв. Според очакванията през септември цените за килограм хляб може да достигнат 1,20 лв.

Реколтата от пшеница тази година е по-малка като количество, но и голяма част от нея вместо за хлебопроизводство ще бъде изпозлвана за фураж. Цените на хлебната пшеница сега са в диапазона от 350-360 лв./т., а миналата година са били 320-380 лв./т. При фуражната, тази година цените се движат в интервала около и над 300 лв./т., при отчетени за 2017 г. – 290 лв./т.

пшеница върху калкулатор и пари

Специалистите не прогнозират спад в цените на зърното. Към момента това увеличение е в световен мащаб. Много от страните в ЕС тази година пострадаха от необичайно дългите суши, които нанесоха сериозни щети на реколтата. Все още се очакват и данните за добивите на зърно в Украйна и Русия, тъй като там жътвата протича по-късно.

Малцина са у нас производителите, които имат възможността да изкарат на пазара големи количества от миналогодишната продукция, затова и шансовете да се смъкне и доближи цената към миналогодишните стойности са изключително малки. Експертите очакват увеличението на хляба да бъде отчетено реално в края на септември, началото на октомври. Напълно възможно е хлебопроизводителите да прибягната към промяна в рецептите или грамажа, за да не се повиши драстично цената на крайните продукти.

 

Сродни публикации