На кое място е България по екологична ефективност » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

На кое място е България по екологична ефективност

Акценти

  • По отношение на качеството на въздуха се оказва, че Австралия има най-чистия въздух в света, следвана от Барбадос, Йордания и Канада

Два американски университета публикуваха резултатите от обширно проучване, в което са изброени страните според качеството на въздуха, климата, водните ресурси, селското стопанство и други екологични параметри.

Индексът за екологична ефективност е изготвен от изследователи от Йейлския и Колумбийския университет и обхваща 180 страни.

Според индекса, с най-висока екологична ефективност в света е Швейцария, следвана от Франция, Дания, Малта и Швеция. Последните места заемат Конго, Бангладеш и Бурунди. България заема 30 място, което разделя с Коста Рика.

По отношение на качеството на въздуха се оказва, че Австралия има най-чистия въздух в света, следвана от Барбадос, Йордания и Канада. България е на 89 място, което е спад от предишния показател от 85.

Индустриалните гиганти Франция, Великобритания и Германия са класирани съответно на 13-о, 18-о и 46-о място. От друга страна, Непал, Бангладеш и Индия са страните с най-лошо качество на въздуха, класирайки се съответно на 180-то, 179-о и 178-о място. Останалите показатели, отнасящи се за нашата страна са следните:

– Здравословна екологична среда – 66-то място от миналогодишно 59-то

– Вода и канализация – 36 – спад от 34

– Жизненост на екосистемата – 24 от 38

– Биоразнообразие и местообитание – 23

– Климат и енергия – 60 с голям спад от 36 място

– Замърсяване на въздуха – показател, в който има минимално подобрение – 74 от 77

– Водни ресурси – 35 място, като запазва мястото си от миналата година.

– Селско стопанство – 43, отново на същата като миналогодишната позиция.

 

За автора

Сродни публикации