На днешния празник всички рани зарастват най-бързо » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

На днешния празник всички рани зарастват най-бързо

Акценти

  • На празника пчеларите отварят кошерите, за да пуснат пчелите да събират сладък мед

Имен ден днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой или Блага.

Днес, на 25 март, е един от най-големите пролетни празници – Благовещение или Благовец. Вярва се, че Архангел Гавраил се е явил на Дева Мария, за да й съобщи благата вест, че ще роди сина Божий Иисус Христос. Именно „Благата вест“ дава това наименование на празника.

Празникът е известен още и като „половин Великден“. Според народните вярвания, за да известят идването на пролетта, долитат кукувиците и лястовиците.

Смята се, че на днешния празник не трябва да се излиза от дома гладен и без пари. Някога заради първото кукане на кукувицата стопаните посягали към парче хляб или паричка. Според обичая, ако ги пипнели, през цялата година в семейството щяло да има изобилие и всички да са сити.

Според друго поверие раните днес зарастват най-бързо, а най-силната отрова губи своята сила.

На празника пчеларите отварят кошерите, за да пуснат пчелите да събират сладък мед.

Много от ритуалите на Благовещение са свързани със здравето както на хората в семейството, така и на животните. Традицията повелява жените да изметат дома още рано сутринта. Събирали сметта и я запалвали, за да могат децата да прескочат пламъците и опушвайки краката си, да се предпазят от змийски ухапвания.

На днешния ден се яде риба. Носят се нови дрехи и се ходи на църка, а с тези одежди после се честват и Великденските празници.

 

Сродни публикации