Националните цели и приоритети трябва да бъдат заложени в новата ОСП » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Националните цели и приоритети трябва да бъдат заложени в новата ОСП

Акценти

  • Втора подобна среща за отчитане напредъка по програмирането, може да се организира до края на годината

До края на годината трябва да бъдат готови анализите за околната среда и селските райони.

Днес се проведе първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. На срещата министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева сподели, че е нужно единство и обединение около основните национални цели и приоритети. Така те ще могат да бъдат заложени в новата ОСП. Тъй като интересите са разнопосочни е необходимо страната ни да защити приоритетите си, за да бъдат заложени в програмирането.

Десислава Танева обясни пред присъстващите, че днешната среща е предварително обявена още при встъпването й в длъжност като министър. Тя е част от прозрачната политика на Министерството и ангажимент за открит дебат за бъдещето на ОСП.

Предвидено е срещите да бъдат регулярни в зависимост от напредъка по преговорите. По отношение на законодателния процес в Европейската комисия,  министър Танева каза, че SWOT-анализите са първата стъпка, която трябва да бъде направена от страна на България.

Аграрният университет в Пловдив и Университета за национално и световно стопанство трябва да изготвят два анализа – за околната среда и селските райони. Те трябва да бъдат готови в края на годината. Тогава ще стартира и работата по националния стратегически план.

Втора подобна среща за отчитане напредъка по програмирането, може да се организира до края на годината, смята министъра. Провеждането й до голяма степен е съобразено и с предварително заявените от ЕК срокове за приемане на Многогодишната финансова рамка и  графикът за финализиране на анализите.

Кой участва в новосформираната Координационна група за изготвяне на Стратегически план за ОСП?

По време на срещата беше представена и новосформираната Координационна група за изготвяне на Стратегически план за ОСП към МЗХГ. Коментиран беше и механизмът за комуникация със заинтересованите страни. Ръководител на звеното е Мария Христова. В състава са включени заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, както и експерти от отделните ресори. Според министър Танева тази задача е възложена на най-креативни експерти, които се отличават и с най-добрия капацитет, за да защитят интересите на бранша.

На срещата присъстваха и експерти от Постоянното представителство на Българя в Брюксел, които ще са отговорни за съответните теми.

Десислава Танева изрази надежда, че чрез днешната среща ще се разсеят съмненията, които витаят в земеделската общност, че се прави нещо което не е видно.

В срещата участва и Йоаким Руквид, президент на германската асоциация на фермерите и президент на КОПА. С него министър Танева вчера проведе среща по отношение позициите, които страната ни отстоява в ЕС.

“Винаги сме работили добре с Германия и се надявам се, че той ще направи всичко възможно в идващите дебати да получим необходимата подкрепа“, каза още министър Танева.

 

Сродни публикации