Нарязан турски тютюн конкурира родния » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Нарязан турски тютюн конкурира родния

Акценти

  • У нас тютюневата суровина може да се продава само на лицензирани търговски представители

Трябва да се ограничи още повече контрабандата с тютюневи изделия.

От нелоялна конкуренция се оплакват не само производителите на плодове и зеленчуци у нас, но и родните тютюнопроизводители. Според председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Цветан Филев, реализирането на българската продукция страда заради турската такава. Това съобщи economic.bg.

На Световния Експо форум, който се проведе пред дни в турския град Самсун, са участвали и представителите на компаниите от НАТ. Именно там те са научили подробности за развитието на сектора в Турция, Македония, Азербайджан и Гърция.

По думите на Филев в тези страни тютюнопроизводителите могат сами да нарежат и продават продукцията си. Тази практика по принцип не забранена, но и не е разрешена в Турция. Тя се упражнява с цел развитие на икономиката.

Само през 2017 г. турският ориенталски тютюн е достигнал 83 хил.т., а през 2018 г. е спаднал до 65 хил.т. В страната ни през изминалата година добивът му е бил 6 хил.т.

У нас тютюневата суровина може да се продава само на лицензирани търговски представители. За целта те трябва да имат разрешение за търговия с тютюн, а такова се издава от Министерството на земеделието, храните и горите. От своя страна Министерският съвет издава лиценз за преработката на тютюна. Според Филев има какво още да се направи, за да се ограничи вредата от контрабандата на нарязан тютюн.

От началото на тази година досега гранична полиция е заловила 11,5 тона незаконно нарязан тютюн.

 

Сродни публикации