Расте броя на нарушителите на Закона за горите » Съвети в земеделието

септември 24, 2023

Расте броя на нарушителите на Закона за горите

Акценти

  • От началото на годината до края на септември от горските инспектори от регионалните дирекции по горите към ИАГ са извършени общо 121 000 проверките

Преотстъпени горски марки, добив на дървесина без наличие на маркировка и още куп нарушения са установени през последните дни

Все повече стават случаите на незаконна сеч с цел добив на дърва за огрев. През изминалата седмица, по данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) при проверка са заловени нарушители на Закона за горите. На 4 октомври 2018 г. около 19,30 часа, в село Превала, община Чипровци с лек автомобил е направен опит да бъдат транспортирани незабелязано 2,5 пространствени куб. м. дърва. Те са били немаркирани, а документи за добива им не са били представени. Заради оказана съпротива от страна на водача са се намесили и органите на МВР. На нарушителите е съставен административен акт, а автомобилът и дървата са задържани.

За друг случай съобщават от Регионална дирекция по горите– Велико Търново. В землището на село Кесарево, община Стражица, в общинската горска територия, на площ от 39 дка е извършена незаконна сеч. За нея няма издадени документи от общината. Изсечените дървета са без маркировка.

Други 6 кум. метра незаконно добита букова дървесина е заловена на 2 октомври 2018 г. Добивът е извършен на територия в землището на село Горна Бела речка, община Вършец. При проверката е установено, че товарният автомобил, с който е пренасяна дървесината няма монтирано GPS устройство за проследяване, а по закон то е задължително. За дървения материал не е бил издаван превозен билет, не е била открита и маркировка позволяваща изсичането. Малко след установяване на нарушението е издаден превозен билет. Задържани са добитата дървесина, която е в размер на 12 пространствени куб. м, моторното превозно средство и контролната горска марка.

Количество от 22 куб. м. дървесина, 4 моторни превозни средства, два моторни триона и две каруци са задържани при проверки, извършени през изминалите дни.

Каква е равносметката до момента?

Заради зачестилите нарушения и с оглед опазването на горските територии през последната седмица на месец септември са извършени повече от 15 200 проверки. В резултата от тях са издадени 150 акта за нарушения и са задържани 13 МПС, 15 каруци и 1 кон, 17 моторни триона и други уреди за незаконен дърводобив.

От началото на годината до края на септември от горските инспектори от регионалните дирекции по горите към ИАГ са извършени общо 121 000 проверките.  Повече от 140 000 пък са тези направени от страна на горските стражари на държавните горски предприятия.

За установените нарушения са съставени около 7 000. Почти 3 500 куб. м. са дървата за огрев, които са задържани. Общото количество дървесина открита в резултата на проверките е в размер надвишаващ 4 000 пространствени куб. м. В опитите за незаконен добив са използвани повече от 220 моторни превозни средства, 80 коня, близо 500 каруци, над 250 моторни триони и други уреди за незаконен дърводобив. Те са заловени при извършените акции от страна на проверяващите.

 

 

Сродни публикации