Наредбата за горивата превръща земеделците в писари » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Наредбата за горивата превръща земеделците в писари

Акценти

  • Според фермерите тези промени са целенасочени и са в техен ущърб

С нови административни задължения товарят още повече земеделските стопани у нас

С всеки изминал ден недоволството на хората расте. Сега негодуванието си изразиха и зърнопроизводителите. Те заплашиха с протест заради новата наредба на Министерството на икономиката, свързана със закона за горивата. С нея се въвеждат нови изисквания за употребата на горива при изпълнение на селскостопански дейности. Според фермерите тези промени са целенасочени и са в техен ущърб.

Преди време проблеми имаше и с първия вариант на закона за горивата. В него зърнопроизводителите бяха разглеждани като търговци, а не като крайни потребители. С много усилия и преговори това беше коригирано. Сега новите изисквания пораждат много въпроси. Хората не знаят как трябва да изтълкуват задължението за монтиране на измервателни средства, с които да се следи употребеното количество гориво. Неясно е и съдържанието вложено в думите „средство за измерване“.

 

Зърнопроизводителите имат желание да преговарят за промени в наредбата, но са готови и на протести, ако възраженията им не бъдат взети под внимание. Според тях участието им в изготвянето й е можело да спести част от тези неуредици. Сега хората недоумяват какво трябва да направят първо, да си свършат работата на полето или да изготвят всички изискуеми документи за изразходването на гориво.

 

Сродни публикации