НАП следи рискови плодове, зеленчуци, риба и месо » Съвети в земеделието

май 20, 2024

НАП следи рискови плодове, зеленчуци, риба и месо

Звеното за фискален контрол на Националната агенция за приходите (НАП) вече следи движението в страната на още 53 стоки с висок фискален риск, съобщават от приходната агенция.

Със заповед на министъра на финансите към списъка на стоките, които са обект на наблюдение, се добавят допълнителни групи. Сред новите стоки са различни видове плодове, зеленчуци, месо, риба и др.

От началото на годината досега са извършени над 42 000 проверки на рискови стоки. На 10 500 превозни средства са поставени пломби. Проследено е движението на над 500 млн. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

Специално създадената Дирекция "Фискален контрол" работи от началото на годината. Тя беше създадена за борба с ДДС измамите. Експертите от дирекцията извършват проверки при транспорта на бързооборотни стоки, сред които плодове, зеленчуци, захар, месо и месни продукти.

Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници с държави от Европейския съюз и от мобилни групи във вътрешността на страната.

От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните. Освен товарни, на фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства. Още в първите дни на съвместните проверки бе разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно по 400 килограма зеленчуци „за лична употреба“.

От приходната агенция припомнят, че с наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно.

 

За автора

Сродни публикации