Напрежение в агросектора заради забавяне на кампанията за субсидии » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Напрежение в агросектора заради забавяне на кампанията за субсидии

Закъснение при кандидатстването за 1.55 млрд. лв. притеснява земеделските производители. Става въпрос за европейските (1.29 млрд. лв.) и националните субсидии за 2014 г., за които традиционно се подават документи през март. В момента се правят ключови промени на правилата, като не всички наредби са публикувани, заради което и кампанията закъснява. Забавянето засега не е фатално, защото срокът изтича в края на май. Негодуванието е, че обещанията традиционно не се спазват и няма поет конкретен ангажимент кога ще започне кампанията.

 

 

Закъснението

Макар че земеделското министерство обяви, че на 4 март ще започне прием на документи за директни субсидии, това не се е случило. Това създаде напрежение в земеделския бранш. От асоциацията на зърнопроизводителите съобщиха, че са "силно притеснени от сериозното забавяне на старта на кампанията", като настояват това да се случи възможно най-скоро, а агроминистерството да компенсира закъснението с удължаване на срока, който изтича на 30 май. През последните дни подобни мнения изразяваха и членове на други подсектори, като основното им притеснение е свързано с евентуалните промени в заявленията за кандидатстване.

Председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов съобщи, че е имало достатъчно време да се изготвят документите преди старта на кампанията, но това не се е случило. Но допълни, че ако в следващите дни започне прием на документите на кандидатите, фермерите ще успеят да се справят с подаването на документите до 30 май. "Ако има по-голямо закъснение обаче, вероятно и ние ще настояваме за удължаване на сроковете", коментира още той.
Във вторник пред журналисти в парламента земеделският министър Димитър Греков съобщи, че забавянето се дължи на промените в наредбите за кампанията, като приемът на документи ще започне съвсем скоро. Той обаче не се ангажира с конкретна дата за начало.

 

 

Промени в 12 без 5

След като буквално две седмици преди насрочения старт на кампанията за директни плащания (4 март) агроминистерството изненада бранша с идея за въвеждане на т.нар. преразпределително плащане, през тази седмица бе публикувана и наредбата, която го въвежда. Това плащане се очаква да осигури с 15 лв. по-висока субсидия от средната за първите 300 дка, като целта е да се стимулират по-малките производители. Все още обаче не е публикувана заповедта, уреждаща правилата за изплащането на тази помощ.

Същевременно се очаква и публикуването на правила, които ще лишат от субсидии фирмите, които заявяват пасища за подпомагане, но не отглеждат животни. "Категорично настояваме за тази промяна, тя е записана и в споразумението ни в края на миналата година с правителството", коментира Бойко Синапов. По неофициална информация се готвят инструкции до областните служби по земеделие да не вписват такива кандидати за подпомагане.

 

За автора

Сродни публикации