Напояване на черешата » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Напояване на черешата

Акценти

  • Поливките след беритбата на плодовете са от съществено значение за нормалното водоснабдяване и храненето на черешовите дървета

Черешата (Prunus avium L е овощен вид, който се отглежда почти навсякъде в нашата страна. Като растение на умерения климат тя не понася много сухите и горещи месторастения. Дървета растат и плододават добре и имат по-дълъг живот в месторастения с дълбоки (1,5-2,0 т) плодородни почви, с добра аерация и достатъчна влагоемност.

Изисквания към повчената влажност

По отношение на изискванията си към почвеното овлажняване заема средно положение между останалите овощни видове. Черешата отстъпва по устойчивост на засушаване на кайсията, бадема, ореха и сливата, но реагира добре на напояване. В началото на вегетацията нуждата на черешата от вода обикновено е задоволена от почвените запаси от есенно-зимните валежи. През следващите етапи на развитие обаче недостигът на вода в почвата се отразява неблагоприятно върху общото физиологично състояние на дърветата.

Първи критичен период

Първият критичен период по отношение на водата е от края на цъфтежа до фазата на наедряване на плодовете. При ранно засушаване прирастът на леторастите е слаб. Появява се завяхване на листата. При по-остър воден дефицит засъхват и върховете на леторастите. Това води до издребняване на плодовете и по-ниски добиви.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации