Наполовина трябва да се намали популацията на дивите свине у нас » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Наполовина трябва да се намали популацията на дивите свине у нас

Акценти

  • През 2018 г. популацията на дивите свине е била около 90 000, а е трябвало да бъде между 20 - 25 000 животни

Това ще се осъществи чрез капани за селектиран улов и отстрел.

Така първоначално заложеното намаление от 30% ще бъде увеличено до 50%, предаде БНР.

У нас само Югозападното държавно предприятие стопанисва над 800 хиляди хектара гори. Те са разположени на територията на пет административни области.

Там все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете. Районът обаче е уязвим заради близостта на населените места до гората. На територията му има шест гранични пункта, прекосяват го международни пътища с интензивен трафик, включително и от държави, в които заболяването е факт от години.

През последните години се наблюдава ръст в популацията на дивите свине, който е в резултат от недостатъчен отстрел. Именно това сега налага намаляване на поголовието на дивеча на половина. По този начин ще се ограничи и възможността за разпространение на Африканската чума по свинете.

През 2018 г. популацията на дивите свине е била около 90 000, а е трябвало да бъде между 20 – 25 000 животни. Отстреляни са 8 – 10 000, но тази бройка не е достатъчна.

Освен чрез отстрел, дивите прасета ще се ловят и с капани. След това всички проби на месото следва да бъдат изпратени за изследване, а до тогава трябва да останат в хладилни камери за съхранение.

Със Заповед № РД 48-48 от 31.07.2019 г., издадена от министъра на земеделието, храните и горите е определен срок от 10 дни за изграждане на капани и стартиране на селектиран улов.

Според експерти това няма да повлияе на запаса в бъдеще.

Предстои да бъдат поставени информационни табели по всички туристически пътеки в планината с апел да не се оставят хранителни остатъци особено от свинско месо.

 

Сродни публикации