Наноторове разработиха в САЩ » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Наноторове разработиха в САЩ

Акценти

  • Специфичното при наноторовете е, че бавно освобождават азота и фосфора, използвани от растенията

С до 56% се увеличават добивите при употребата на иновативните торове

Употребата на традиционните торове води до поглъщането и усвояването на едва 8 до 30% хранителни вещества. Остатъкът от азот и фосфор попадат в подпочвените води без да подпомогнат развитието на посевите. По този начин се повишава замърсяването на водните ресурси, това на околната среда и се стимулира цъфтежа на водорасли във водните обекти.

Американската компания Smart Aerosol Technologies е успяла да разработи нови „интелигентни” торове. Те са под формата на аерозол от наночастици с размер по-малък от 500 nm. Специфичното при тях е, че бавно освобождават азота и фосфора, използвани от растенията. Така значително се намалява замърсяването на околната среда.

Според създателя на наноторовете, 1 кг от тях може да замени 50 кг от традиционните торове, влагани обикновено на около 4 дка. Изследвания са показали, че благодарение на новите препарати, добивите могат да се увеличат с до 56%. Паралелно с това ще намалее с до 60% количеството химически елементи достигнали подпочвените води. Вече са проведени полеви тестове на наноторовете в щата Мисури и Илинойс. Предстои от тестовете в щата Аризона да се разбере как ще се държат продуктите и в условия на суша.

 

Сродни публикации