С всяка година намаляват ябълковите насаждения » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

С всяка година намаляват ябълковите насаждения

Акценти

  • Влоши ли се качеството на ябълките, спадат и приходите за стопаните

Все по-трудно е за производителите да се борят с конкуренцията на пазара

За съжаление някои от стопаните се отказват от традиционните култури в търсена на по-високи печалби, по-големи пазари за реализация на продукцията или по други причини. Все повече стават трудностите пред производителите на ябълки. Ежегодно масивите с овошки намаляват.

Много от стопаните в Пазарджишко се отказват да отглеждат ябълки, заради загубите реализирани до момента. Минималния брой пръскания, които те трябва да се направят са 25. В случаите, когато едно от тях се провали, това дава отражение върху количеството и качеството на продукцията.

За провал може да се счита и използван некачествен препарат. По този начин се създават условия за развитие на болести и неприятели по продукцията. Влоши ли се качеството на ябълките, спадат и приходите за стопаните. Предлаганите на пазара вносни плодове са с високо качество и по-ниски цени. При такива условия родните фермери едва успяват да реализират печалби от продукцията си. Така за тях по-лесния вариант остава да се откажат от отглеждането на ябълки.

 

Сродни публикации