Намаляват сделките със земеделска земя » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Намаляват сделките със земеделска земя

Сделките със земеделска земя, които допреди година бяха двигател на имотния пазар, сега по-скоро го дърпат надолу. Статистиката на Агенцията по вписванията показва, че през второто тримесечие (април-юни) продажбите на имоти в страната са намалели с 2%, а за полугодието – с 5%.
Най-чувствителен е спадът в земеделски райони като Кнежа, Велики Преслав, Дулово, Провадия. В София ръстът на сделките продължава, докато в големите градове – Варна, Пловдив, Бургас, се наблюдава лек спад. Расте обаче броят на учредените ипотеки, които са концентирани именно в споменатите градове и показват стабилен жилищен пазар.

 

 

Слабо предлагане

 

Статистиката за периода април-юни показва, че в сравнение със същия период на предходната година най-голям е спадът на сделките в Кнежа – -33%, следвана от Дулово с -32.5%. И в двата района през последните години имаше силен пазар на земеделска земя. По-сериозно намаление се отчита също във Велики Преслав – -28%, и Панагюрище – -25%.

Тенденцията се потвърждава от участници на пазара, които сочат като основна причина слабото предлагане и ниската активност на т.нар. първичен пазар (сделки с малки наследствени парцели). Според изпълнителния директор на "Ставен" Стайко Стайков намаление на продажбите на земя се наблюдава в цялата страна. Доколкото стават сделки, те са бавни и трудни, тъй като се преговаря с много наследници, обобщиха от дружеството, част от "Ромфарм компани".
В същото време големи играчи като фондовете за земя са фокусирани по-скоро върху замени помежду си, отколкото върху трупане на малки парцели в портфейлите си. Така като цяло тази година се очертава по-слаб пазар на земеделска земя в сравнение с предходната.
 

 

За автора

Сродни публикации