Най-често срещани и полезни растения – част 3 » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Най-често срещани и полезни растения – част 3

Акценти

  • Зрелите кестени обикновено се събират през есента, но все още зелените могат също да послужат за храна

Продължение от част 2.

 

Киселица, Дива ябълка (Malus sylvestris)

Описание: Повечето диви ябълки на външен вид изглеждат точно като културните, така че ще ви е лесно да ги разпознаете. Различните видове са доста по-малки от култивираните – плодовете на най-едрите не надминават 5 до 7.5 сантиметра в диаметър, най-често по-малки. Листата са дребни и прости, а често имат и тръни. Цветовете са бели или розови, а плодовете – червеникави или жълтеникави.

Местообитание: Дивата ябълка се среща най-вече в гористи райони. Най-често на границата между горите и полята.

Ядливи и полезни части: Дивите ябълки се консумират по същият начин, както и култивираните. Яжте ги сурови, след като ги обелите, или сготвите. Прекалено са твърди, така че е по-добре да ги сварите или изпечете, като след това ги направите на каша. С нея можете да овкусите и други храни, използвайки я като заместител на захарта. Изрежете всички гнили или проядени от червеи места. Ако имате брашно – можете да направите ябълков пай, или пък да ги използвате като плънка за различен дивеч. Ако се налага да съхранявате храна за по-дълги периоди – нарежете ги на тънки резенчета и ги изсушете. Те са добър източник на витамини.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации