Най-полезните ферментирали храни » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Най-полезните ферментирали храни

Акценти

  • Ябълковият оцет се използва от векове за лечението на гъбички и чревни инфекции

Ферментиралите храни са най-добрият начин да заредите организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими.

Добрите бактерии подобряват храносмилането, повишават имунитета. Подпомагат и тялото да запази килограмите си в норма и още куп други ползи за здравето.

Храни като кисело мляко и зеле,са богати на пробиотици.

Кисело мляко

Киселото мляко е млечно кисел продукт, който се получава чрез ферментация на мляко. Пробиотиците в киселото мляко помагат за усвояването на лактозата.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се получава чрез окисляване на етанола при сладка ферментация на плодовете. Използва се от векове за лечението на гъбички и чревни инфекции.

Кефир

Това е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава си след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирени зърна. Възможно е и използването на конско мляко – нарича се кумис. Кефирените зърна са комбинация от бектерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари.

Кимчи

Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки — лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. Това е традиционно корейско ястие.

Темпе

Темпе е традиционен соев хранителен продукт, произлизащ от Индонезия. Прави се с контролирана ферментация на соеви зърна и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер. Ферментационният процес на темпето му придава по-високо съдържание на протеини, диетични фибри и витамини.

Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри. Киселото зеле е нискокалорична харна, богата на витамини , минерали и микроелементи.

Мисо

Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus orwzae мисо. Пречиства организма от вредните, нездравословни храни подсилва и имунната система.

 

 

 

 

 

За автора

Сродни публикации