Най-опасните храни за сърцето » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Най-опасните храни за сърцето

Акценти

  • Не е зле да се избягват готови и замразени храни като пици и пасти

За да се сведе до минимум рискът от сърдечно-съдови заболявания, в диетата на човек не само трябва да се включат полезните за организма продукти, но е нужен и отказ от особено вредните храни.

Това твърди кардиологът Пабло Канепа, цитирано от БНР.

Според него особено опасно за сърцето е червеното месо. То съдържа много наситени мазнини, приемът на които трябва да бъде ограничаван. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои видове риба.

Експертът препоръчва в менюто и по-диетични меса – например пилешко.

Не е зле да се избягват печива за закуска, както и полуфабрикати – готови и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която повишава нивото на „лошия“ холестерол, помага за увеличаване на теглото и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и диабет тип 2.

Кардиологът Пабло Канепа съветва категорично да не се употребяват безалкохолни енергийни напитки – с изключение на кофеина, те съдържат много захар и други вредни вещества. Възбуждат нервната система, което на свой ред може да доведе до сърдечни проблеми.

Важно е да се намали и употребата на сол, за да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане.

Алкохолът, както сметаната и маслото също трябва да бъдат ограничени.

 

За автора

Сродни публикации