Най-накрая и НАП коментира подмяната на касовите апарати » Съвети в земеделието

август 10, 2022

Най-накрая и НАП коментира подмяната на касовите апарати

Акценти

  • В началото на тази седмица финансовият министър изрази готовността си да предложи гъвкаво решение

Министърът на финансите очаква информация от НАП за броя на фирмите, които вече са успели да спазят сроковете на Наредба Н-18

Подмяната на касовите апарати, която наложи новата Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, създаде сериозно напрежение и недоволство сред бизнеса у нас. Преди  дни БСК и представители на браншови организации и фирми от почти всички сектори на икономиката дискутираха по темата, като поканиха и представители на Националната агенция по приходите (НАП). Такива на срещата не се появиха. На извънредна пресконференция от НАП обявиха, че ще представят данни за броя на фирмите, които са успели да внедрят новата система. Очаква се следващата седмица финансовият министър Владислав Горанов да получи съответната информация. Тя трябва да послужи за одобряване или не на отсрочката, която бизнеса иска за въвеждане на новите промени.

Investor.bg оповести, че според специалисти на НАП, такава може би ще бъде дадена. Много от големите компании изпитват трудности от внедряването на новия Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). Те имат свои програми, които са съобразени със специфичните им нужди.

Хипотезите за отсрочката са различни, дали ще се спазят сроковете за подмяна на касовите апарати, а ще се променят тези за СУПТО предстои да разбере скоро.

От НАП са поискали данни от над 16 бизнес и браншови организации, за да се запозная с готовността им да спазят сроковете определени в Н-18.

В началото на тази седмица финансовият министър изрази готовността си да предложи гъвкаво решение.

По време на брифинга стана ясно, че това би трябвало да е последната подмяна на касовите апарати. От НАП смятат, че развитието на технологиите ще предостави различни начини за разплащане. Те в бъдеще ще доведат до издаване на касови бележки дори през мобилни устройства. Това означава, че всяка следваща промяна трябва да бъде доброволна.

Беше изнесена подробна информация за размера на загубите причинени от сивата икономика. Бяха коментирани и цифрите отразяващи успешно внедрените нови касови апарати и фискални принтери.

Какви са сроковете в наредбата?

Разписаните в Н-18 срокове са няколко. За фирмите, регистрирани по ДДС, подмяната на касовите апарати и софтуера трябва да приключи до 31 март. За останалите този срок е 30 юни. До 31 декември 2019 г. едрият бизнес, който работи с интегрирани информационни системи може да направи подмяната.

Фирмите, които работят изцяло с плащания по банков път не попадат в рамките на изискванията на наредбата. В тях влизат електронните магазини, които приемат плащания с кредитна, дебитна карта, пощенски запис или наложен  платеж. Всички собственици на електронни магазини са длъжни да ги регистрират до края на месец март. Очаква се в наредбата да бъде регламентирана и т. нар. електронна касова бележка. За издаването на такава отново ще е нужно фискално устройство.

Коментирани бяха и притесненията на бензиностанциите. От НАП обясниха, че на тях няма да им се налага два пъти да сменят фискалните си устройства и софтуера. Последните промени в Н-18 определят срок до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите да се отпечатват и размера на ставките по ДДС и акциза, както и цена без акциз и ДДС и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта. Според Българската петролна и газова асоциация, 50% от бензиностанциите няма да могат да изпълнят това изискване и ще бъдат принудени да затворят  или да работят незаконно.

Ще издържат ли сървърите на НАП?

От НАП обясниха още, че в рамките на вече 4 месеца се провеждат тестове за работа на сървърите. До момента проблеми не са отчетени и опасения за бъдещи такива не би трябвало да съществуват.

Важна подробност, която беше коментирана засяга затруднената работа с клетките на мобилните оператори, които са длъжни да ги отстранят до 24 часа. През този интервал от време софтуерът непрестанно ще опитва да подава информация и ще я пази. В случай, че до 24 часа не бъде възстановена връзката между НАП и фискалното устройство, обектът ще бъде затворен.

Вече е налично ново мобилно приложение. С него всеки гражданин може да проверява валидността на касовите бележки, които получава със сканирането на QR код. Приложението е достъпно безплатно за устройства с операционни системи Android и iOS. По този начин ще бъде засилен гражданският контрол и всеки, който иска може да провери дали търговецът, от който пазарува, е коректен.

 

Сродни публикации